Go to Top

Dyrare ettor i studentstäder försvårar studenters boendesituation

Igår släppte Svensk Fastighetsförmedling statistik om prisutvecklingen för ettor i Sveriges största studentstäder de senaste fem åren. I Stockholm har priserna ökat med 57 %, till att ligga på ett kvadratmeterspris om 88 413 kr. Det betyder att 1 miljon kronor i Stockholm ger dig 11 kvadratmeter lägenhet.

Trots detta väldigt höga kvadratmeterpris – nära 30 000 kr mer än tvåan Göteborg – ligger Stockholm i botten med sina 57 %. I toppen ligger städer där priserna ökat med mer än 100 %, men där man fortfarande får mellan 2 och 5 gånger fler kvadratmeter än i Stockholm – för samma pris.

Förutom Göteborg och Uppsala (16 respektive 19 kvadratmeter per miljon) ligger alla andra kommuner i undersökningen på minst 20 kvadratmeter per miljon, vilket innebär att i 11 av Sveriges 14 studentstadskommuner får du i princip dubbelt så mycket yta för pengarna som i Stockholm. I Sundsvall får du mer än 5 gånger så mycket. För en student i Stockholm, som ska leva på samma bidrag och lån från CSN som en student i Sundsvall, är situationen ohållbar.

Dessa siffror visar varför vi måste fortsätta satsa på studentbostäder i Stockholm. De flesta studenter har varken råd eller möjlighet att ta sig in på bostads- eller andrahandsmarknaden i Stockholm, och som Svensk Fastighetsförmedling säger i inledningen i sitt pressmeddelande är det nu dags för många studenter att bestämma var de vill plugga i höst. Hur många av dem kommer att välja bort Stockholm för att de inte har råd att bo här?

Vi på SSCO vill därför se en fortsatt satsning på byggandet av studentbostäder i alla Stockholms kommuner, men även en satsning på att förbättra studenters ekonomi. Ett exempel på detta är en reform av bostadsbidraget – som vi skrev om i Dagens Arena den 9 mars – så att fler studenter faktiskt nyttjar detta.


Frågor besvaras av:

Johan Blixt, ordförande SSCO
Mobil 0708 99 77 15
e-post: ordf@ssco.se