Go to Top

Läs toastmaster Johannas erfarenhet av Nobel

Än är det inte försent att ansöka om att få bli toastmaster till Nobelfesten! Nedan beskriver Johanna Kuniholm hur uppdraget som toastmaster har varit under hennes år.

“Nyckeln till ett bra uttal är att hitta rätt melodi”

Mina år som toastmaster har varit det häftigaste jag har varit med om. Jag har fått jobba med så många nya människor, från Nobelstiftelsen och övermarskalkarna på SSCO till japanska tv-team och personal på ambassader från hela världen. Höjdpunkten varje år har varit när det har varit dags att ställa sig i talarstolen i Stadshuset och bara stå och titta ut över alla gäster någon minut innan det är dags för annonseringen av Nobelstiftelsens styrelseordförande.

Efter tillkännagivandet av pristagarna i början av oktober behöver toastmaster ta reda på vilka modersmål de olika pristagarna har och hitta personer som både kan översätta introduktionsfraserna till de aktuella språken och lära ut det korrekta uttalet. Under hösten sker också ett par möten med övermarskalkarna, de andra studenterna som ska arbeta på evenemangen under Nobelveckan och Nobelstiftelsen. Till den 10:e december har Nobelpristagarna valt vilken person från varje priskategori som ska tala, och då är det toastmasters uppdrag att presentera dem på svenska, engelska och deras modersmål.

Som toastmaster ska du vara mycket bekväm med att stå på scen och ha lätt för att lära dig saker utantill. Uttalet av fraser på främmande språk är centralt i uppdraget, och du bör därför ha lätt för att ta till dig nya språkmelodier. Den förra toastmastern talade fyra språk flytande, och jag har haft stor nytta av att ha sjungit mycket och därmed härmat olika ljud och melodier. Du bör också snabbt kunna arbeta med nya människor och hantera nervositet på ett bra sätt.

/Johanna Kuniholm

Sista ansökningsdag är 24/9. Läs mer om uppdraget här